Hopp til innhold

Godkjente flyseler, barnebelter og barnestoler for bruk ombord på norske fly

Luftfartstilsynet har godkjent beltene "Cares" og "Crelling" og stolen "Meru" for bruk i norske fly. Beltene hjelper en å sitte godt i eget sete, mens stolen vil være et godt hjelpemiddel for funksjonshemmede barn, som har vanskelig for å sitte uten støtte.

Godkjente belter, eller flyseler, er:

  • Cares
  • Crelling

Godkjent barnestol er:

  • Meru

Mer informasjon finner du nedenfor. 

Om bruk av hjelpemidler ombord på fly

Luftfartstilsynet har i samarbeid med EUs byrå for flysikkerhet (EASA) og andre europeiske luftfartsmyndigheter gjort en grundig gjennomgang av underlagsmaterialet for disse hjelpemidlene. Begge er godkjent av amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) og i de fleste land i Europa.

Det er ikke et krav at flyselskapene skal ha disse hjelpemidlene tilgjengelig, men passasjerene kan selv ta de med og be om å få bruke dem.

Luftfartstilsynet anbefaler at du tar kontakt med flyselskapet på forhånd for å få nærmere informasjon om hvordan du skal gå fram.

Det er opp til flyselskapet å avgjøre om passasjerene kan benytte disse hjelpemidlene, siden kabinbesetningen må gjennom opplæring for hvordan de skal ivareta sikkerheten til passasjerer som bruker dem.

Barneselen "Cares" er godkjent med vektbegrensninger, og kan brukes av barn som er fra ett år gamle eller veier mellom 10 og 20 kg og ikke er høyere enn 100 cm. Den kan leies ved enkelte lufthavner i Norge. Selen "Crelling" er godkjent for både voksne og barn.

Stolen "Meru" vil være til stor hjelp for funksjonshemmede barn mellom tre og 14 år som skal reise med fly.

Besøk nettsidene til produsentene for mer informasjon: