Hopp til innhold

Skal du være passasjer i småfly?

Passasjersikkerhet
Viktig informasjon til deg som skal være passasjer i småfly.

Hvis du har blitt invitert med i et lite, privat luftfartøy, har du mye å glede deg til. Opplevelsen av å fly er langt større enn i et vanlig rutefly. Du føler at du er ute. Det er naturlig at du er spent på opplevelsen. Det er da også større risiko ved å bli med i et privat småfly. Hvorfor er det sånn og hva er risikoen?

Skal du fly småfly, som passasjer? Det er flere momenter du bør vurdere. Det er statistisk høyere risiko å fly med hobbyflygere enn med profesjonelle flygere. Det er også store variasjoner i sikkerhet mellom fartøyer som kan se like ut for et utrenet øye.

For å minimere risikoen med å fly i småfly gjøres en rekke tiltak. Derfor sjekker og dobbeltsjekker vi vær, vind, fly og at flygeren er 'fit for flight'. Vi kaller det 'airmanship'. På sjøen kalles det sjøvett og på fjellet, fjellvett. Det er ingen skam å snu – hvis noe ikke er som det skal være.

Med mindre du skal fly med en kommersiell operatør kan flygingen gjennomføres som spleiseflyging eller introduksjonsflyging

Plakat for passasjerer

Luftfartstilsynet har sendt ut plakat med sikkerhetsinformasjon for passasjerer til alle flyklubbene i Norge. Plakaten kan også lastes ned under.

Video om risiko knyttet til flyging med småfly

Se gjerne vår video om risiko knyttet til flyging med småfly.

Passasjer i småfly eller helikopter