Hopp til innhold

Endringer i smittevernregler for luftfarten

Kabinpersonale med munnbind.
Kabinpersonale med munnbind. Foto: Unsplash.com/Lukas Souza

Fra lørdag 25. september opphevet regjeringen de aller fleste smitteverntiltakene. Dette gjelder også Folkehelseinstituttets veileder for smittevern i norsk luftfart. EASA opprettholder fremdeles sine råd og retningslinjer. 

De nasjonale reglene om blant annet én meters avstand og karantene gjelder ikke lenger, men det europeiske flysikkerhetsbyrået EASA anbefaler fortsatt å holde avstand og bruke munnbind på flyplassen og om bord på fly. 

Her finnes EASAs anbefalinger i sin helhet (sist oppdatert 17.6.2021). 

Ingen krav, fortsatt anbefalinger 

Norske helsemyndigheter vil ikke lenger ha føringer eller krav for smitteverntiltak i luftfarten. Det er nå opp til flyselskapene å vurdere hvordan de vil forholde seg til EASAs anbefalinger og smittesituasjonen. De bestemmer med andre ord selv hvilke tiltak de vil videreføre, avslutte eller endre.  

På flyplassen  

Også på flyplassen kan det gjelde lokale regler. Flyplasseier kan på samme måte som flyselskap velge å følge EASAs anbefalinger. I tillegg kan lokale myndigheter kreve tiltak basert på den lokale smittesituasjonen.  

Ved reise til utlandet 

Når man reiser til utlandet kan det gjelde andre regler enn i Norge. Som flyselskap og passasjer har man selv ansvar for å sette seg inn i reglene dit man skal. Oppdatert reiseinformasjon finner du blant annet på UDs reiseinformasjon, appen Reiseklar og siden Re-open EU 

Innreise til Norge 

Også reglene for innreise og karantene er oppdatert fra 25. september. På regjeringens nettside finner du som reisende informasjon om de oppdaterte reglene 

Publisert: 30.09.2021