Hopp til innhold

Terrain and Obstacle Data (TOD)

Det vedlagte dokumentet inneholder norsk implementeringsplan for elektronisk terreng- og hinderdata (TOD = Terrain and Obstacle Data) når det gjelder innsamling og bearbeiding, samt hvilke data som skal være tilgjengelig i Norge.

Implementeringsplanen må sees i sammenheng med det arbeidet som pågår med implementering av ADQ, (Commission Regulation (EU) No 73/2010 of 26 January 2010 laying down requirements on the quality of aeronautical data and aeronautical information for the single European sky, as amended by Commission Implementing Regulation (EU) No 1029/2014) der mye av det som gjelder elektroniske terreng og hinderdata er adressert og i prosess i Norge.

Implementeringsplan for TOD i Norge er utarbeidet fordi det gjennom arbeidet med LSSIP (Local Single Sky ImPlementation) stilles krav til at landene utarbeider en slik plan.

I de siste årene hardet kommet en økende forståelse innen luftfartfart om at digitale, datastyrte applikasjoner kan brukes for å gi brukerne forbedret sikkerhetskritisk informasjon. Terreng- og hinderinformasjon på diagrammer eller i papirform, oppfyller ikke lenger gjeldende krav til å levere data med forbedret kvalitet for å støtte og øke driftssikkerhet.

Kontakt Luftfartstilsynet

  • Postadresse: Postboks 243, 8001 Bodø
  • Besøksadresse: Sjøgata 45–47, 8006 Bodø
  • Sentralbord:
    08.00–15.00 alle hverdager
  • Beredskapstelefon (ved ekstraordinære ulykker og hendelser):