Hopp til innhold

Informasjon om krav til drift av bemannede VTOL-luftfartøy

Crewed Volocopter eVTOL flying at Aerodrome of Saint-Cyr-l'École
Crewed Volocopter eVTOL flying at Aerodrome of Saint-Cyr-l'École. Foto: © Volocopter GmbH

1. mai 2025 innfører EU et nytt regelverk utarbeidet av European Union Aviation Safety Agency (EASA) om bruk av bemannede VTOL-luftfartøy. Regelverket vil også bli tatt inn i EØS avtalen og innført i Norge. Antagelig vil dette skje i løpet av året.

Dette baner vei for operasjoner med bemannede luftfartøy av typen VTOL (Vertical Take-Off and Landing), og elektriske versjoner kjent som  eVTOL eller elektriske lufttaxier. I regelverket omtales slike fartøyer som VCA (VTOL capable aircraft), og operatørene av VCA omtales som IAM-operatører (innovative air mobility operators).
 
Det er krav til kommersiell driftstillatelse og kommersielle flysertifikat uansett om operasjonene skal foregå i privat eller kommersiell sammenheng.

Denne artikkelen gir en oversikt over regelverket og kravene for å for å kunne bli en IAM-operatør.
 

Bakgrunn og betydning av det nye regelverket

Den raske teknologiske utviklingen innen luftfarten har gjort VTOL-luftfartøy til et realistisk alternativ for urban og regional mobilitet. VTOL-luftfartøy kombinerer fordelene ved både fly og helikopter, med vertikal start og landingsevne kombinert med effektiv horisontal flyging. Dette regelverket fra EU skal sikrer at disse luftfartøyene innlemmes trygt og effektivt i luftfarten, samtidig som det åpnes for innovative transportløsninger og nye forretningsmuligheter.
 

Omfang og innhold i det nye regelverket

Det nye regelverket, basert på EASA Opinion 03/2023 og implementert gjennom EU-forordning 2024/1111. Reglene vil gjelde både for kommersielle og ikke-kommersielle IAM operatører. 

Områdene som reguleres er:
  • Operasjonelle krav (Air OPS): Regelverket introduserer en egen del (Part-IAM) spesielt tilpasset kommersielle VTOL-operasjoner og som er del av forordning 965/2012 om luftfartsoperasjoner. Disse reglene er utformet med utgangspunkt i eksisterende operasjonelle standarder for lett luftfart, men med vesentlige tilpasninger til VTOL-luftfartøyenes tekniske og operasjonelle særtrekk. Det er også gjort endringer i Part-ORO og Part-SPA for å gjøre disse reglene gjeldende for VCA og IAM-operatører.
    Les mer om dette i Part-OPS (965/2012) Easy Access

  • Pilotsertifisering (FCL): Det etableres egne typerettigheter (type ratings) samt omfattende obligatoriske opplæringskrav for piloter som skal operere VTOL-luftfartøy.  Reglene tas inn i forordning 1178/2011 om flygebesetninger. Grunnkravet for å kunne få slike rettigheter er at piloten fra før innehar CPL-sertifikat. Disse kravene skal sikre at piloter er kvalifisert til å håndtere de unike egenskapene og utfordringene knyttet til VTOL-flyging.
    Les mer om dette i Part-FCL (1178/2011) Easy Access

  • Vertiporter: Spesifikke infrastrukturkrav introduseres for vertiporter, som er anlegg dedikert til start og landing av VTOL-luftfartøy. Dette inkluderer klare tekniske krav til dimensjoner, inn- og utflygingsbaner, og nødvendige sikkerhets- og beredskapssystemer.
    Les mer om dette her

Fremgangsmåte for å kunne bli en IAM-operatør

Oppstart og dialogmøte

Potensielle operatører bør tidlig ta kontakt med oss for å avklare spesifikke spørsmål og sikre god forståelse av kravene. Ta kontakt ved å sende en e-post til postmottak@caa.no.

Etablering av operativ organisasjon

For å drive operasjoner med VTOL-luftfartøy må det etableres en operativ organisasjon som er godkjent av Luftfartstilsynet og har driftstillatelse (AOC). Denne prosessen innebærer:

·       Utforming av en klar organisasjonsstruktur med tydelig definerte roller og ansvar for ledelse, operativt personell og vedlikeholdspersonell.

·       Etablering av et omfattende sikkerhetsstyringssystem (SMS) som identifiserer og håndterer spesifikke risikoer knyttet til VTOL-operasjoner, inkludert spesielle utfordringer som overgang mellom vertikal og horisontal flyging samt håndtering av nødssituasjoner.

Benytt skjema NF-0100 for å søke om AOC

Sertifisering og vedlikehold av luftfartøy

Alle VTOL-luftfartøy som skal benyttes må ha et gyldig typesertifikat utstedt av EASA. Typesertifikatet gis på grunnlag av Special Condition SC-VTOL som fastsetter tekniske og sikkerhetsmessige krav. Det kreves også kontinuerlig oppfølging av luftdyktigheten gjennom godkjente vedlikeholdsprogrammer og periodiske inspeksjoner utført av sertifiserte tekniske organisasjoner.

Les mer om dette i SC-VTOL her

Øvrige regler om luftdyktighet er under utarbeidelse i EU og vil bli vedtatt i løpet av 2025.

 

Pilotopplæring og kvalifikasjoner

Piloter må ha gyldige fly- eller helikoptersertifikater supplert med en spesifikk tilleggsgodkjenning (typerettighet) for VTOL. CPL (A/H) blir et forhåndskrav for å erverve typerettighet. Personell med TRI/TRE-rettighet på andre typer, vil få en relativt kort vei til å bli TRI/TRE på VTOL-typene. Luftfartstilsynet må godkjenne operatørens treningsprogram, som skal inneholde:

·       VTOL-spesifikke prosedyrer og operasjonelle rutiner

·       Opplæring i overgangen mellom vertikal og horisontal flyging

·       Omfattende øvelser i nød- og beredskapsprosedyrer

·       Periodisk oppfriskningstrening for å opprettholde kompetanse og reaksjonsevne hos pilotene

Infrastruktur og vertiporter

VTOL-operasjoner krever dedikerte vertiporter eller egnede heliporter som tilfredsstiller EASAs detaljerte tekniske spesifikasjoner og sikkerhetsstandarder. Operatører må sikre at disse fasilitetene har:

·       Tilfredsstillende dimensjoner og vektbegrensninger for VTOL-luftfartøy

·       Klare og sikre inn- og utflygingsbaner uten hindringer

·       Etablerte sikkerhets- og beredskapssystemer som brann- og redningstjenester

·       Infrastruktur for lading, vedlikehold og logistikk tilpasset VTOL-teknologi

 

Gebyr

For å etablere en operativ organisasjon for drift med bemannede VTOL-luftfartøy i Norge, må man være oppmerksom på at Luftfartstilsynet vil behandle søknadene i henhold til gjeldende gebyrforskrift. Operatører anbefales derfor å sette seg grundig inn i forskriften for å forstå hvilke gebyrer som kan påløpe ved etablering og drift av VTOL-operasjoner. Gebyrer tilpasset VTOL forventes å være på plass fra 2026. Ytterligere detaljer finnes i den gjeldende gebyrforskriften.
 

Anbefalinger

Om du ønsker mer informasjon om dette konseptet har vi følgende anbefalinger
  • Det er viktig å holde seg kontinuerlig oppdatert gjennom offisielle nettsider. For eksempel www.luftfartstilsynet.no og www.easa.europa.eu Der finner du ytterligere informasjon, veiledninger.
  • Operatører bør også delta aktivt i relevante bransjefora og nettverk for å dele erfaringer og beste praksis innen VTOL-operasjoner. Les mer om dette her