Hopp til innhold

NPA 2024-05 Sertifisering/deklarering av sikkerhetsrelatert flyplassutstyr

NPA 2024-05, Samsvarsvurdering – Etablering av et europeisk sertifiserings-/deklarasjonssystem for sikkerhetsrelatert flyplassutstyr.

EASA gjennomfører nå høring av NPA 2024-05 «Conformity assessment — Establishment of a European certification/declaration system for safety-related aerodrome equipment (RMT.0161)».

I NPA 2024-05 foreslås et regelverk for sertifisering/erklæring av sikkerhetsrelatert flyplassutstyr når utstyret er funnet i samsvar med eller erklært å være i samsvar med de grunnleggende kravene i forordning (EU) 2018/1139.

Målene er å forbedre sertifiseringsprosessen av flyplasser, å fremme utviklingen av det indre marked, å støtte innføringen av nye teknologier og innovative løsninger, å øke effektiviteten og redusere kostnader med hensyn til anskaffelse og vedlikehold av sikkerhetsrelatert flyplassutstyr, og å optimalisere bruken av ressurser og redusere den administrative byrden under demonstrasjonen av samsvar. Videre vil organisasjoner som er involvert i design og produksjon av sikkerhetsrelatert flyplassutstyr som har produkter som er sertifisert av eller deklarert til EASA, kunne gjøre dem tilgjengelige i EU uten behov for separate godkjenninger for hver flyplass.

Det foreslåtte regelverket forventes å redusere reguleringsbyrden for flyplassoperatører, organisasjoner som er involvert i design og produksjon av sikkerhetsrelatert flyplassutstyr og nasjonale kompetente myndigheter, øke kostnadseffektiviteten og sikre like konkurransevilkår for utstyrsprodusenter og flyplassoperatører.

Gi innspill til EASA

Luftfartstilsynet oppfordrer berørte norske aktører å gi innspill til EASA. Innspillene gis via EASAs svarverktøy (CRT), som beskrevet i høringssaken EASA på deres nettside.

Endelig frist for innspill til EASA er 9. oktober 2024.

Kopi av innspill kan gjerne sendes til Luftfartstilsynet for informasjon. Bruk e-post postmottak@caa.no og merk med referanse 24/37826.

Eventuelle spørsmål kan rettes til Finn O. Meling på fom@caa.no.

Sist oppdatert: 27.08.2024