Hopp til innhold

Sertifikat for å fly i A2

Underkategori A2 i åpen kategori gir deg mulighet til å fly inntil 30 meter fra andre personer når du bruker en C2-merket drone , eller inntil 5 meter om du bruker saktemodus. For å fly i A2 må du ta en eksamen på trafikkstasjonen og gjennomføre praktisk egentrening.

Slik går du fram – for privatpersoner

 1. Gå på flydrone.no og registrer deg som privatperson/droneoperator. Ta A1/A3-kurs og A1/A3-netteksamen og sørg for at du har gyldig forsikring. Etter dette kan du fly i A1 med droner under 250 gram eller har en C0 eller C1 klassifisering, og i A3 med droner opp til 25 kg og minst 150 meter avstand fra bebodde områder
 2. Etter at du har registrert deg på flydrone.no kan du ta A2-kurs. Lenke til kurs finner du på flydrone.no. Kurset omhandler dronesystemets ytelse og tekniske egenskaper, meteorologiske forhold du må være oppmerksom på når du flyr drone, hvordan du kan redusere bakkerisiko og og andre regler som gjelder i underkategori A2.
 3. Bestill time hos en trafikkstasjon og ta A2-eksamen der. For å ta eksamen skal det betales gebyr iht. gebyrforskriften. OBS: Trafikkstasjonen tilbyr også den gamle "droneeksamen" som er for piloter av RO2/RO3-operatører under overgangsordningen. For å fly i A2 må du ta "A2-eksamen".
 4. Etter at du har bestått A2-eksamen på trafikkstasjonen må du gjennomføre den obligatoriske egentreningen for A2. Formålet med egentreningen er at du skal fly trygt i nærheten av andre. For å gjøre dette må du være kjent med hvordan dronen fungerer. Du bør øve på svinger, endring av fart, endring av høyde og endring av retning, returnere hjem og landing. Du bør også trene på unormale situasjoner som tap av GPS, tap av radiosignaler og hvordan du bør reagere hvis et ubemannet luftfartøy kommer inn i operasjonsområdet. 

  Følg denne lenken for å lese regelverket for egentrening.
 5. Når du har gjennomført egentrening må du bekrefte dette ved å levere inn en egenerklæring. Du finner dette skjema på flydrone.no, under pilotbeviset. Egenerklæringen leverer du ved å trykke på rubrikken for fullført egentrening.

For organisasjoner med én eller flere piloter

 1. En kontaktperson for organisasjonen skal registrere den(seg?) på flydrone.no som droneoperatør. 
 2. Alle pilotene velger "pilot" på flydrone.no og tar A1/A3-kurs, A1/A3-eksamen og A2-kurs der. 
 3. Pilotene melder seg opp til A2-eksamen på trafikkstasjonen og tar eksamen der.
 4. Pilotene gjennomfører praktisk egentrening i trygge omgivelser (A3) og sender inn egenerklæring om gjennomført egentrening i flydrone.no.
 5. Organisasjoner med mer enn én pilot må ha prosedyrer og personelloversikt.

Merk: Den nye STS-eksamen dekker også kravene til A2. Det er derfor ikke behov for A2-sertifikat så lenge STS-eksamen er bestått.