Hopp til innhold

Norsk luftfart samarbeider mot uregjerlige passasjerer

En kabinansatt med en vennlig smil bekrefter sin bruk av flymodus, mens en kampanje fra Luftfartstilsynet inviterer passasjerene til å gjøre det samme for en trygg og hyggelig flyvning.
Små øyeblikk av stillhet kan inspirere til store tanker, sett deg selv i flymodus og nyt reisen.

I lys av den økende utfordringen med uregjerlige passasjerer har norsk luftfart samlet seg i en unik prosjektgruppe.

Gjennom et tett samarbeid mellom Luftfartstilsynet og NHO Luftfart, sammen med nøkkelaktører i bransjen, går vi inn for å bedre arbeidsvilkårene i luftfarten. Målet er klart: å intensivere innsatsen mot problematikken rundt uregjerlige passasjerer og sikre en trygg og behagelig reiseopplevelse for alle.

Sammensetning av prosjektgruppen

Prosjektgruppen består av en rekke sentrale parter i norsk luftfart, inkludert:

  • Arbeidstakerorganisasjoner som Handel og Kontor, LO-Luftfart, Norsk Kabinforening, Norsk Flygerforbund, og Parat Kabinforbund.
  • Flyplassoperatører som Avinor, Haugesund Lufthavn Karmøy, og Torp Sandefjord Lufthavn.
  • Handlingsselskaper som Aviator, Menzies, WGH, SGH, og Red Handling.
  • Flyselskaper som Norwegian, SAS, Norse, og Widerøe.
  • Politiet og andre relevante myndigheter.

Samarbeidet strekker seg også internasjonalt, med støtte fra EASA (European Union Aviation Safety Agency), IATA (International Air Transport Association), IFALPA (International Federation of Air Line Pilots' Associations), og andre sentrale aktører i den internasjonale luftfarten.

Vær en del av løsningen. Sett deg selv i flymodus.

Fire hovedpilarer for samarbeidet

For å effektivt ta tak i problemet, har prosjektgruppen identifisert fire hovedpilarer som utgjør fundamentet for deres strategi:

  1. Kommunikasjon: En felles kampanje vil bli lansert for å forebygge uregjerlig oppførsel.

  2. Opplæring: Vi styrker opplæring i trygg og effektiv håndtering av konflikter, for å roe ned opphetede situasjoner og håndheve en 'null-toleranse' policy effektivt og trygt.

  3. Rusmidler: Klare regler og begrensninger for alkoholkonsum på flyplasser og om bord vil bli fremhevet, da alkohol og andre rusmidler er blant de største faktorene til uregjerlig oppførsel.

  4. Samarbeid: Alle aktører i bransjen vil jobbe tett sammen for å redusere antall uregjerlige hendelser, og utvikle og implementere beste praksis og retningslinjer.

Dette initiativet markerer et betydelig skritt fremover i norsk luftfarts arbeid mot uregjerlige passasjerer. Ved å adressere problemet gjennom et bredt spekter av tiltak og samarbeid på tvers av industrien, setter Norge et eksempel på hvordan luftfartssektoren kan jobbe sammen for å skape en tryggere og mer behagelig reiseopplevelse for alle.