Registrer deg som droneoperatør eller modellflyger

De aller fleste droneeiere og modellflygere må registrere seg som pilot og/eller operatør på flydrone.no. Unntak gjelder bare hvis fartøyet du flyr veier under 250 gram og ikke har kamera eller hvis det er CE-merket som leketøy. Den som flyr dronen eller modellflyet trenger ofte i tillegg et kompetansebevis. Kravene øker i takt med risikoen som flygingen innebærer.

På registreringsportalen flydrone.no kan du registrere deg og din kompetanse trinnvis, avhengig av din situasjon og ditt behov. 

 1. Generell registrering (alle)
  Logg deg på flydrone.no, fortrinnsvis med ID-porten og registrer deg som privatperson, som pilot i organisasjon eller registrer din organisasjon. Du vil få tildelt et operatørnummer på flydrones Min side som du må merke dronen eller modellflyet med. 

  Om du flyr drone under 250 gram var det alt! Husk at du selv må ordne ansvarsforsikring og følge reglene når du flyr. Her finner du reglene kort oppsummert. Vi anbefaler at du også tar det gratis e-læringskurset på flydrone.no men det er ikke obligatorisk.
 2. Registrering av kompetanse for flyging i underkategori A1 eller A3
  Om du ønsker å fly i underkategori A1 eller A3 trenger du også kompetansebevis. Da må du etter registrering ta e-læringskurs og netteksamen for A1/A3. Begge er gratis og tilgjengelig via flydrone.no. Etter gjennomføring er kompetansebeviset ditt tilgjengelig på Min side på flydrone.no.
 3. Ytterligere kompetanse for flyging i underkategori A2
  Ønsker du å fly i A2, kreves ytterligere kompetanse. Etter å ha gjennomført kurs og eksamen i A1/A3 må du ta e-læringskurset i A2 på flydrone.no. A2-eksamen (teori) tas på trafikkstasjonen. I tillegg må du gjennomføre praktisk egentrening, og sende inn egenerklæring på gjennomført trening. Bevis på din kompetanse vil bli lagret på Min side på flydrone.no. I starten av 2021 kan det dessverre ta litt tid før informasjonen er behandlet.  

Gebyr for registrering er 180 kroner årlig (i 2021). Registreringsnummeret bruker du også hvis du flyr i andre land i Europa.

Registrer deg og ta nettkurs og eksamen

Hva betyr underkategoriene i åpen kategori?

I åpen kategori finnes tre underkategorier: A1, A2 og A3. Kort oppsummert vil det være flest små droner i A1, som kan brukes over og nær enkeltpersoner. I A2 kan man fly droner i små og mellomstor størrelse nær enkeltpersoner og folkeansamlinger. Større droner i åpen kategori flys i underkategori A3 og unna folk og bygninger og rekreasjonsområder. Mer informasjon om reglene for åpen kategori finner du her.

Spørsmål og svar

Du finner mange spørsmål og svar i kunnskapsdatabasen. Her er noen aktuelle tema om registrering.

 

Seksjon for Ubemannet Luftfart

 • Besøksadresse: Sjøgata 45-47 8001 Bodø
 • Postadresse: Postboks 243 8001 Bodø