Registrer deg som droneoperatør

Fra 1. januar 2021 må alle som flyr i åpen eller spesifikk kategori registrere seg som droneoperatør på flydrone.no. Unntak gjelder bare hvis dronen du flyr veier under 250 gram og ikke har kamera eller hvis dronen er CE-merket som leketøy. Tidligere registrerte RO1-, RO2- og RO3-operatører må registrere seg innen den nye basisforordningen trer i kraft i Norge, som er ventet innen første halvår av 2021.

Slik registrerer du deg som droneoperatør

Gå til flydrone.no. Velg "privatperson" dersom du flyr for deg selv, enten til hobby eller kommersielt bruk. Som privatperson er du både pilot og droneoperatør. Du betaler først registreringsgebyr og får så mulighet til å ta nettkurs og A1/A3-eksamen på nett. Du kan senere logge deg inn på Min Sideflydrone.no for å se registreringsnummeret ditt, laste ned kursbevis og se informasjon om utløpsdatoer og betalinger.

Som organisasjon (inkl. enkeltpersonforetak) velger du «organisasjon eller virksomhet» for å registrere organisasjonen som droneoperatør. Piloter som flyr for organisasjonen logger seg inn separat for å ta nettkurs og eksamen og knytte seg til en organisasjon.

Gebyr for registrering er 180 kroner årlig. Registreringsnummeret bruker du også hvis du flyr i andre land i Europa.

Registrer deg og ta nettkurs og eksamen

 

Dette må du også huske på

  • Alle som flyr en drone på 250 gram eller mer må ta nettkurs og eksamen. Dette gjør du på flydrone.no. Kurs og A1/A3-eksamen er gratis. For organisasjoner logger piloten(e) seg inn for å ta eksamen og knytte seg til sin organisasjon.
  • Alle droner unntatt CE-merkede leketøysdroner må være forsikret i henhold til forordning (EF) nr. 785/2004. Dette betyr at man må ha ansvarsforsikring overfor tredjepart som dekker minst 0,75 millioner SDR (tilsvarer omtrent 9,4 millioner NOK per 28.12.2020).