Sertifikat for å fly i A2

Underkategori A2 i åpen kategori gir deg mulighet til å fly inntil 50 m fra andre personer med droner som veier opp til 2 kg, og inntil 5 m ved flyging i saktemodus med C2-merkede droner. For å fly i A2 må du ta en eksamen på trafikkstasjonen og gjennomføre praktisk egentrening.

Slik går du fram - for privatpersoner

  1. Gå på flydrone.no, registrer deg som privatperson / droneoperator, ta A1/A3-kurs og A1/A3-netteksamen. Sørg for at du har gyldig forsikring. Etter dette kan du fly i A1 med droner opp til 500 gram og i A3 med droner opp til 25 kg og minst 150 meter avstand fra bebodde områder.
  2. Etter at du har registrert deg på flydrone.no kan du ta A2-kurs på kurs.caa.no. (OBS: Ikke registrer deg i e-læringsportalen før du har registrert deg på flydrone.no da dette kan gi problemer med brukerkontoen.) Kurset omhandler dronesystemets ytelse og tekniske egenskaper, meteorologiske forhold du må være oppmerksom på når du flyr drone, hvordan du kan redusere bakkerisiko og og andre regler som gjelder i underkategori A2.
  3. Bestill time hos en trafikkstasjon og ta A2-eksamen der. OBS: Trafikkstasjonen tilbyr også den gamle "droneeksamen" som er for piloter av RO2/RO3-operatører under overgangsordningen. For å fly i A2 må du ta "A2-eksamen". 
  4. Fullfør praktisk egentrening og send inn egenerklæring når du er ferdig. Skjema for å sende inn egenerklæring finner du øverst på siden.
  5. Du vil få A2-sertifikatet ditt per e-post eller digital post.

 

For organisasjoner med én eller flere piloter

  1. En kontaktpersonen for organisasjonen skal registrere den på flydrone.no som droneoperatør. 
  2. Alle pilotene velger "pilot" på flydrone.no og tar A1/A3-kurs, A1/A3-eksamen og A2-kurs der. 
  3. Pilotene melder seg opp til A2-eksamen på trafikkstasjonen og tar eksamen der.
  4. Pilotene gjennomfører praktisk egentrening i trygge omgivelser (A3) og sender inn skjema med egenerklæring om dette til oss. 
  5. Etter at A2-eksamen er bestått og skjema med egenerklæring om praktisk trening er mottatt, vil piloten får A2-sertifikatet sitt per e-post eller digital post.