Lufta er IKKE for alle
I 2024 vil Luftfartstilsynet jobbe ennå mer synlig med å informere om regler for droneflygning.
De siste årene har vi sett en stor vekst i bruken av droner, både til fritidsbruk og til å løse oppgaver i jobbsammenheng. Droner kan være et fantastisk verktøy, men det kan også skape utfordringer om den som styrer den ikke følger reglene. For å ivareta sikkerheten både i lufta og på bakken, har Luftfartstilsynet startet informasjonskampanjen «Lufta er ikke for alle».
Bare 1 av 5* som flyr drone finnes i registeret flydrone.no. Det vil si at omkring 4 av 5 som flyr drone, flyr ulovlig. Det er nemlig lovpålagt å være registrert før du flyr de aller fleste dronemodeller. Derfor sier vi at «Lufta er ikke for alle – den er for de som har lov til å ferdes der.»
Vi i Luftfartstilsynet ønsker å øke antall registreringer og styrke kjennskap til regelverket, og nettopp dette er hensikten med denne nettsiden og kampanjen som du kanskje har lagt merke til ute i det offentlige rom og i digitale flater.
Dette er dronelappen
For å fly drone lovlig i Norge må du registrere deg, gjøre deg kjent med regelverket og ta eksamen. Etter bestått eksamen får du et sertifikat fra Luftfartstilsynet som bevis på at du har lov til å fly drone. Denne prosessen gjelder nesten alle droner, men det finnes unntak. Kampanjenettsiden dronelappen.luftfartstilsynet.no gir en god oversikt over det man trenger å vite om dronelappen.
Konseptet og materialet er utviklet av byrået Headspin. Kampanjen startet i desember 2023 og vil være synlig gjennom hele 2024. Har du spørsmål om kampanjen? Ta kontakt med oss via kommunikasjon@caa.no.
* I forbindelse med informasjonskampanjen gjorde Luftfartstilsynet en markedsundersøkelse, gjennomført av Respons Analyse blant et representativt utvalg av Norges befolkning på 16 år og eldre.
Resultatene indikerer at litt over 4,5% av Norges befolkning på 16 år og eldre eier én eller flere droner. Det betyr at det sannsynligvis er mellom 150.000-270.000 personer (16 år og eldre) med drone. Videre indikerer undersøkelsen at halvparten av disse har fløyet drone i løpet av det siste året. Det er disse som skal ha dronelappen, altså være registrert på flydrone.no. |