Hopp til innhold

NPA 2024/106 – FTL regler for div. CAT operasjoner med fly: EMS, taxiflyging og en-pilot operasjoner

EUs byrå for sivil luftfart, EASA, har utarbeidet utkast til nye flyge- og hviletidsregler (FTL) som skal gjelde for kommersiell flyging (CAT) med fly til ambulanseflyging (EMS), taxiflyging og en-pilotoperasjoner.

Disse operasjonene er i dag underlagt FTL-reglene i gamle EU-OPS, subpart Q, jf. artikkel 8 i forordning (EU) 965/2012. De foreslåtte reglene skal erstatte disse reglene.

Hensikten med de foreslåtte reglene er å etablere harmoniserte, felleseuropeiske flyge- og hviletidsregler som er basert på den nyeste vitenskapelige kunnskap og erfaringene om praksis etter gjeldende FTL-regler.

Markedsaktørene som vil berøres er luftfartsselskaper og besetning i selskaper som driver med ambulansefly-operatører, taxiflyging (fixed wing) og CAT-flyging med en pilot (fixed wing).  Regler for helikopterambulanse (HEMS) er ikke del av dette forslaget. Utkast til FTL-regler for HEMS vil bli fremmet i senere høring.

Hvordan svare på høringen?

FTL-regler for slike operatører har vært på høring tidligere som NPA 2017/17. Innspillende derfra er tatt i betraktning for utarbeidelsen av det nye forslaget til regler. Høringen av NPA 2024/106 gjøres derfor som en såkalt fokusert konsultasjon, dvs. at EASA ønsker innspill via medlemsstatene og via operatørenes hovedorganisasjoner på europeisk nivå.

Vi ber derfor om at innspill til forslaget i NPA 2024/106 sendes til postmottak@caa.no innen utgangen av 2. januar 2025. Merk svaret med saksnummer 24/42534. Høringsinnspillene bør være begrunnet og inneholde forslag til alternativ tekst.

Mottatte høringsinnspill vil bli tatt i betraktning når vi skal utforme Luftfartstilsynets svar på høringen. Eventuelle høringssvar som vi ikke selv stiller oss bak, vil også bli formidlet til EASA i vårt svar.

Alternativt kan dere kontakte deres nasjonale hovedsammenslutninger for å formidle høringssvar direkte til den aktuelle hovedorganisasjonen på europeisk nivå.

EASAs høringsfrist er 31. januar 2025.

Publisert: 10.10.2024