Hopp til innhold

Regler for flytende væske i håndbagasjen

Gjennomsiktig pose til flytende væske.

Her finner du informasjon om reglene for væske i håndbagasjen. Det er nyttig å kjenne til disse, både for at sikkerhetskontrollen skal bli så lettvint som mulig, og for at sikkerheten din skal ivaretas. Noe er tillatt i håndbagasjen, noe kan bare tas med i innsjekket bagasje, mens andre ting regnes som farlig gods og er ikke tillatt på flygningen.

Du kan ha med deg en begrenset mengde med flytende væske i håndbagasjen. Til sammen kan du ha med deg én liter væske, men det er visse begrensinger.

Du kan ha med deg én gjennomsiktig plastpose som kan lukkes. Posen skal ikke være større enn 1 liter, og hver væskeholder i posen kan ikke romme mer enn 100 milliliter.

Dette er tillatt:

  • Væske i beholdere som rommer maks 100 milliliter. (1dl)
    Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger og lignende. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. En nesten tom flaske vil dermed bli vurdert etter hva den kan inneholde – ikke hva den faktisk inneholder.
  • Alle beholderne må få plass i den gjennomsiktige posen som det må være mulig å åpne og lukke. 
  • Posen må ikke romme mer enn 1 liter når den er lukket.

For at sikkerhetskontrollen skal gå så smidig som mulig, legges posen i plastkassen på sikkerhetskontrollbåndet. 

Hva regnes som væske?

Alt som er flytende, eller har pasta-konsistens, regnes som væske. Kan du helle eller spre det, er det væske eller pasta. For eksempel regnes vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum og annet med lignende konsistens som flytende eller pasta.

Reglene gjelder for alle flyavganger i EU- og EØS-landene og Sveits. Passasjerer skal ha samme beskyttelse, uansett hvilken lufthavn de reiser fra innenfor EU/EØS/Sveits.

Det er egne regler for taxfree-poser.