Hopp til innhold

På inspeksjon ute i feltet

Strømselskapet BKK Bergen fikk besøk av Luftfartstilsynets inspektører. Her er det erfarne piloter som har alt på stell.
Strømselskapet BKK Bergen fikk besøk av Luftfartstilsynets inspektører. Her er det erfarne piloter som har alt på stell. Foto: Andre Leirvik/Luftfartstilsynet

Luftfartstilsynet har gjennomført flere feltinspeksjoner med droneoperatører så langt i år. Disse uanmeldte inspeksjonene blir gjennomført over hele landet.

Inspeksjonene er en del av Luftfartstilsynets arbeid for å sikre at regelverket følges, samt øke bevisstheten rundt en sikker bruk av droner.

– Ved å ta stikkprøver av den faktiske drone-bruken i samfunnet, får vi et inntrykk av hvor godt kjent regelverket er blant operatørene og i hvilken grad dette etterleves, sier seksjonssjef for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet, Andreas Johansen.

Seksjonssjef ubemannet luftfart, Andreas Johansen, Luftfartstilsynet
Seksjonssjef ubemannet luftfart, Andreas Johansen, Luftfartstilsynet. Foto: Sanne Blom/Luftfartstilsynet

Droner i landbruk, kartlegging og boligfoto

Nylig gjennomførte inspektørene uvarslede tilsyn i Trøndelag og på Østlandet og stikkprøvene har dekket flere bruksområder av droner. Droneoperasjoner knyttet til både landbruk, kartlegging og boligfoto har blitt kontrollert.

Operasjonene varierte fra enkle operasjoner i åpen kategori, til større droner som krever en operasjonstillatelse i spesifikk kategori. 

God dialog

– Dialogen med både operatører og piloter var god. Det å møte operatørene ute i felt gir oss god innsikt i hvordan regelverket fungerer i praksis. For enkelte operatører var det likevel nødvendig med noe veiledning, forteller Geir Magnus Hardeland, flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet.

Geir Hardeland
Geir Hardeland. Foto: Sanne Blom/Luftfartstilsynet

– Vi er glade for at alle hadde registrering i flydrone.no og kompetansebevis (dronelappen) i orden, understreker Hardeland.

Samarbeid med Avinor

Noen av feltinspeksjonene ble gjennomført i samarbeid med Avinor, som en felles innsats for trygg integrering av ubemannet luftfart i norsk luftrom.

– Flysikkerhet er både Avinors og Luftfartstilsynets mål og vi setter stor pris på samarbeidet, understreker Hardeland.

Over hele landet

Inspeksjonene er uanmeldte og gjennomføres over hele landet.

Droneoperasjoner i Lom, Saltdal, Trøndelag og flere steder på Østlandet har så langt i år fått besøk av våre inspektører for å ta stikkprøver, og snakke med droneoperatører. Flere inspeksjoner er planlagt.

– Vi i seksjon for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet, ser på dette som en del av vårt oppdrag om å drive sikkerhetsformidling, og det er også viktig at bransjen er kjent med at vi også kan påtreffe dem uanmeldt ute i felt, sier seksjonssjef for ubemannet luftfart, Andreas Johansen.