Hopp til innhold

GPS-spoofing: en økende sikkerhetsutfordring

Pilot i fly.

Forstyrrelse av GPS signaler i form av jamming har lenge vært en utfordring i luftfarten, men GPS-spoofing har nå også vokst frem som en betydelig sikkerhetsutfordring for luftfarten. 

Denne typen cyberangrep er i all hovedsak knyttet til konfliktområder som Midtøsten og Russland/Ukraina og innebærer at et falskt GPS-signal blir sendt ut for å lure navigasjonssystemer til å rapportere feil posisjon. Hensikten er ofte å forstyrre navigasjon til droner, men dette kan også få alvorlige konsekvenser, spesielt for fly som er avhengige av nøyaktige navigasjonsdata. I lys av den endrede situasjonen er det også satt i gang en revisjon av det gjeldende regelverk fra ICAO/EASA som gjelder for flynavigasjon.

Anbefalinger fra arbeidsgruppen

En arbeidsgruppe har studert fenomenet og har kommet frem til følgende anbefalinger for å redusere risikoen:

  • Trening: Flybesetninger må trenes bedre i å oppdage og håndtere GPS-svikt eller spoofing-episoder. Dette inkluderer å forstå de typiske tegnene på at navigasjonssystemet blir forstyrret, og å ha en klar beredskapsplan dersom det oppstår feil.
  • Oppgradering av teknologi: Det er nødvendig å oppgradere navigasjonsutstyret for å gjøre det mer motstandsdyktig mot GPS-spoofing. Moderne systemer bør kunne oppdage falske signaler og bruke alternative navigasjonskilder når det er nødvendig.
  • Bedre samarbeid: Flyoperatører, lufttrafikktjenester (ATC), og myndigheter må samarbeide tettere om å dele informasjon i sanntid om GPS-forstyrrelser. Dette vil sikre at eventuelle hendelser kan håndteres raskt og effektivt.
  • Flere navigasjonskilder: Arbeidsgruppen anbefaler også at flere kilder til navigasjonsinformasjon, som INS (inertial navigasjonssystemer), brukes som sikkerhetsnett i tilfeller der GPS-data blir kompromittert.

For mer informasjon, les hele rapporten og anbefalingene fra GPS Spoofing Workgroup.

Hva er GPS-spoofing?

GPS-spoofing er en form for cyberangrep der falske GPS-signaler blir sendt ut for å villede navigasjonsutstyr. Dette kan føre til at et fartøy, som et fly, rapporterer feil posisjon og navigerer utenfor sin planlagte rute. Spoofing kan få alvorlige konsekvenser for sikkerheten i luftfarten, og det er derfor viktig å kunne oppdage og håndtere slike forstyrrelser.

Om OPSGROUP

Dette er en global medlemsorganisasjon som gir støtte og informasjon til profesjonelle i luftfarten. Gruppen fokuserer på å dele sanntidsvarsler, risikoer og anbefalinger for å forbedre flysikkerhet og operasjoner.

OPSGROUP fungerer som et nettverk der medlemmene kan utveksle erfaringer og løsninger på aktuelle utfordringer som påvirker luftfarten, inkludert trusler som GPS-spoofing. De tilbyr verktøy og innsikt for operatører, flyselskaper og piloter for å gjøre flyging tryggere og mer effektiv.