Høysesong for luftige aktiviteter

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Om sommeren er det flere som flyr med småfly, mikrofly, seilfly, drone og modellfly. Denne årstiden er også høysesong for fallskjermhopping, hanggliding og paragliding. Luftfartstilsynet ønsker alle en fin og trygg opplevelse, og ber samtidig alle om å vise hensyn til dem som ikke deler interessen for luftsport og droneflyging.

Støy fra motorfly – og droner som flyr for nær noe eller noen – er en gjentakende årsak til klager fra folk som er berørt. Det er flere klager på dette i juni, juli og august, nettopp fordi dronebruk og luftsportsaktiviteter i større grad utføres om sommeren enn ellers i året. Derfor ber vi om at flygere og droneførere viser omtanke når de skal ut og fly.

Regelverket for dem som bruker drone som hobby, sport eller rekreasjon, fastslår at dronen ikke må være nærmere enn 150 meter fra folk, bygninger og trafikk. I tillegg må man ta hensyn til andres privatliv. Les mer om dronereglene her.

Når det gjelder støy fra motorfly, er det naturligvis ikke gøy for dem som føler at de blir utsatt for det for ofte. I forbindelse med eksempelvis fallskjermslipp – der flyet kan ta av og lande flere ganger i løpet av én dag fra samme flyplass – kan det derfor være fint at flygerne velger flere enn ett alternativ ved innflyging, hvis det er mulig. Det kan også være greit å tenke på når på døgnet man starter flyaktiviteten, hvor lenge man holder på og når man avslutter.

De aller fleste holder seg til gjeldende lover og regler, og Luftfartstilsynet vil at folk skal ha mulighet til å dyrke sin luftige fritidsaktivitet. Litt flystøy tåler alle. Samtidig bør både droneførere og flygere ha i mente at droner og flystøy kan være et irritasjonsmoment for andre.

Ha det morsomt! Vis hensyn! :-)

Kontakt Luftfartstilsynet

  • Postadresse: Postboks 243, 8001 Bodø
  • Besøksadresse: Sjøgata 45–47, 8006 Bodø
Publisert: 20. jul 2018