Helikopterulykke i Hå kommune

Luftfartstilsynet fikk lørdag 30.4.2016 kl. 12.37 melding fra tårnet på Sola om at det hadde skjedd en ulykke med et helikopter på Høyland i Hå kommune like før kl. 12.30. Det var to personer i helikopteret som skal være uskadd. Det er store skader på helikopteret. Redningsmannskaper var da på plass.

Om helikopteret og selskapet
Helikopteret av typen AS350 tilhører selskapet Pegasus Helicopter. Produsent for denne helikoptertypen er Airbus helicopters, tidligere Eurocopter.

Det er 56 norskregistrerte helikopter av denne typen AS350B3, som opereres av mellom 10-15 selskaper.

Om hendelsen
Ulykken lørdag 30.4. skjedde da pilotene holdt på med en såkalt proficiency check, en årlig ferdighetsprøve. Det innebærer at man trener på diverse manøvrer for å være best mulig rystet til eventuelle hendelser når man er ute på oppdrag.

Under en ferdighetsprøve sitter en kontrollant sammen med kandidaten. Kontrollanten som var med under denne hendelsen hadde gyldige sertifikater og har lang erfaring. Luftfartstilsynet har ingen informasjon om den andre piloten.

Om tidligere tilsyn
Operativt

Luftfartstilsynet hadde siste operative tilsyn med Pegasus 16. desember 2015 og fant da ingen avvik.

Teknisk
Den siste tekniske inspeksjonen med Pegasus fant sted 4.-5. mars 2015. Det var et tilsyn på linjestasjonen (teknisk) i Stavanger 23. april 2015. I tillegg var det et tilsyn med flyverkstedet 27.-28. mai 2015.

Selskapet har Airworthiness Review Certificate (ARC) som må fornyes hvert år, og det fikk de fornyet i februar 2016.

Årsak
Luftfartstilsynet vet ikke hva som forårsaket denne ulykken ennå, men det er ingenting som har vært funnet under inspeksjoner som har tilsagt at noe slikt som dette skulle skje.